Ton Henzen

...Ondertoon

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Straatnamen

E-mailadres Afdrukken
Na ruim veertig jaar kwam de bekentenis. Ondernemer Roeli Roelfsema (63), zoon van de in de oorlog gefusilleerde chirurg dr. E.J.Roelfsema, schroefde na een brand van de ouderlijke woning aan de naar zijn vader vernoemde straat nabij het Wilhelminapark het straatnaambordje van de dakgoot. Hij woonde op dat moment tegenover zijn oude woning en zag rook uit het huis van het gezin Stols komen. Roeli Roelfsema hielp bij de evacuatie en schroefde het bord later los. `Ik heb het mijn levenlang bij een verhuizing meegenomen.` Roelfsema kwam tot deze ontboezeming tijdens de presentatie van het boek `Een straat als dank` (hoe de gemeente Meppel haar erkentelijkheid toonde...). Hij vroeg burgemeester Jan Westmaas vergeving en kreeg deze met een brede glimlach aangereikt.

Kleinzoon Hendrik Carel Knoppers is de derde burgemeester in de Knoppersdynastie. Hij vertelde in het kort de levensgeschiedenis van zijn grootvader. `Een heel groot dieptepunt zal geweest zijn toen mijn grootouders 25 jaar getrouwd waren en op die dag hun zoon Hendrik Carel ten grave droegen. Hij stierf op 29 oktober 1918 aan de gevolgen van de Spaanse griep. Ter herinnering aan hem liet Jan Knoppers een groot glas in loodraam aanbrengen in de Ned. Herv. kerk met als tekst: Mijn schild en de betrouwe zijt Gij O God mijn Heer.`
Met een onderbreking van 2 jaar was Jan Knoppers van 1901 tot 1919 lid van de gemeenteraad voor de CHU. Hij zat vaak samen met SDAP in de oppositie. In 1919 vonden zijn politiek-bestuurlijke en maatschappelijke activiteiten hun bekroning in de benoeming tot burgemeester van Meppel.
De drie kleinzonen Jakobs hebben hun grootvader niet gekend. Hij was wethouder van sociale zaken in de crisistijd van de jaren dertig. Hij was ook tabaksfabrikant. Dat was toen een eerzaam beroep. De nazaten zijn de tabak overigens altijd trouw gebleven, aldus kleinzoon Dirk Jakobs.

Volgens burgemeester Westmaas zijn er meer `grote Meppelers` die het verdienen te worden vernoemd. Collega Wim Sagel en ik begonnen direct wat te filosoferen. Als dat tijdens een vergadering gebeurt, legt de van oorsprong bezielende radioman Sagel altijd zonder het te beseffen een stemgeluid aan de dag dat gemakkelijk stokdove bejaarden tot leven kan wekken. Hij noemde Jan Houdel, pionier van de lokale omroep. Dat was Sagel zelf ook. Bovendien was Sagel meer dan 25 jaar voorzitter van ziekenomroep OZO. Een steegje moet er toch op zijn minst voor Wim in Nieuwveense Landen inzitten.

Moet je alleen bekende Meppelers eren die hun leven lang in hun geboortestad zijn blijven wonen? Bijvoorbeeld bekende ondernemers die tegelijkertijd maatschappelijk zeer betrokken personen zijn onder wie John Boom senior (meer dan 50 jaar hoofdredacteur, oud-voorzitter Groene Plan, mede-oprichter Natuurbeschermingswacht, oprichter Stichting Engelgaarde), Arnold Lakke (tientallen jaren directeur van Van Dijk IJzerhandel, oud-voorzitter Meppeler Handelsvereniging en oud-brandweercommandant) en Henk Ovinge (vele jaren directeur Concordia en onder meer betrokken bij Stichting Waarborgfonds).
Dan kom ik ook snel uit bij Henk Boerwinkel, Trix van Brussel en wat te denken van wijlen Piet de Groot, architect, raadslid, die in de jaren zeventig de eerste expositie inrichtte voor het behoud van de grachten. Kees Kuijpers gaat de goede kant op, hij heeft al een lintje op zijn revers en als hij zich blijft inzetten voor Stichting Welzijn en het Grachtenfestival dan komt hij na zijn voorzitterschap van de Meppeler Handelsvereniging aardig in de buurt van een plantsoentje.

In de sportwereld kennen we oud-Europees kampioen bij de springruiters Johan Heins. Denk ook aan Albert Hulzebosch (Nijeveen, Tour de France). Je kunt ook kijken naar personen die na hun Meppeler periode zijn uitgegroeid tot bekende Nederlanders. De oogst is mager, maar toch zijn er namen als Kick Stokhuisen, oud-quizmaster, Yvonne Brandsteder (de vrouw van), Jaap van Meekeren, Riek Bakker, vooraanstaand stedenbouwkundige en oud-volleybalinternational Geert Trompetter. Het begin van een muziekwijkje, waarin ook vooraanstaande leden van De Bazuin, Meppeler koren, uitvoerenden en componisten (Stoppelenburgallee en The Girlsweg) hun straat krijgen toegewezen. En in de culturele sector Thijs Rinsema die deze discussie op zijn geweten heeft.

We kunnen ook denken aan bekende Nederlanders die regelmatig in Meppel kwamen, onder wie Herman van Veen die in zijn zomervakanties logeerde bij oom Henk, Desi Bouterse die toen hij gelegerd was in Havelte basketbalde in Meppel, Jos Brink die geregeld bij de familie Van Esso op bezoek kwam, schrijfster Natasha Gerson die in Meppel op school ging, Pauline Broekema (oud-verslaggeefster Meppeler Courant), Jan Rijpstra, oud-Kamerlid, nu burgemeester, Prins Claus die een aantal malen in Meppel op bezoek is geweest en tal van bekende noorderlingen die regelmatig over het Meppeler grondgebied via de A32 en de A28 naar hun woonplaats terugreden. Een Tonnie van Leeuwenviaduct had er natuurlijk al lang moeten zijn.
Verder denkt het inderhaast opgerichte Comité Naamzuivering Meppel (CNM) aan Job Cohen wiens schoonouders in Meppel wonen, Rijk de Gooijer die wel eens boodschappen in Meppel deed, Alexander Curly (dronk wel eens een glas in De Kansel evenals Frits Korbach), Milly Scott die jarenlang in de Nijeveense Bovenboer bivakkeerde en wie er allemaal in Ogterop hebben gestaan en in het Diaconessenhuis hebben gelegen...
Keus genoeg.

Dan zijn er nog enkele historische mogelijkheden waarvoor eigenlijk eerst grondig dna-onderzoek is vereist. Het verhaal gaat al jaren dat de Meppeler moeder van iemands opa een vooralsnog onbekende vader had, maar van wie de identiteit, zo wordt gefluisterd, prins Hendrik is. Een college is gelukkig erg verstandig en remt onze teugelloze fantasie af. `Dit probleem is jaren geleden al uit de wereld geholpen door een straat naar hem te vernoemen.`
Als ik dit zo overdenk ga ik plotseling hevig twijfelen aan mijn muzikale voorliefde voor U2. Ik neurie en zing binnensmonds: where the streets have no name. Het gaat over New York. Westmaas verwees er vanochtend naar: first street, second street. Ze maken er zich daar met een jantje van leiden van af. Fantasieloos. Als deze suggesties van het Comité op den duur zijn verzilverd, gaat er niets meer boven Meppel en zijn we inmiddels van de negende plek op de Elsevier Top 10 van beste woongemeenten opgeklauterd naar de nummer 1 positie. Wedden om een straatnaambordje.